عوامل تشدید کننده فرسایش لنت ترمز
عادت رانندگی: برخی از رانندگان عادت دارند که پای خود را بسیار محکم بر روی پدالترمز میکوبند تا ماشینشان هرچه سریعتر متوقف شود اما برخی دیگر به آرامی و با طمانینه تلاش میکنند تا سرعت خودرو را پایین بیاورند. این دو رفتار جزء مهمترین عادت رانندگی است که شاخص تعویض لنتترمز را تعیین میکند. همچنین میزان ترافیک روزانه، به کارگیری از ترمز و کلاج از دیگر معیارهای مصرف لنت هستند.
موقعیت جغرافیایی: موقعیت جغرافیایی نیز در مدت زمان تعویض لنت ترمز موثر است. به گونهای که در مناطق کوهستانی و مناطقی که دارای نوسانات ارتفاع و شیب در خیابانها هستند سرعت تمام شدن لنتترمز خودروها بالاتر است و در مناطق دیگر که سطح خیابانها بدون شیب است کمتر.
سختی لنت ترمز: لنت ترمز از ترکیبات مختلفی ساخته میشود، در گذشته لنتهای ترمز از آزبست ساخته میشدند، اما به دلیل سرطانزا بودن این ماده، تولید آنها متوقف شد. اکنون از مواد دیگری ساخته میشود که ضمن افزایش طول عمر، ازکارایی بیشتری نیز برخوردار است. ولی با تمام اینها هر چقدر سختی لنت ترمز افزایش پیدا کنند طول عمر آن بالاتر خواهد بود و در عین حال میزان اصطکاک لنتترمز با سطح دیسک و سطح کاسه چرخ نیز کاهش مییابد و باعث میشود ترمز کارایی خود را از دست بدهد و در نهایت باید بین میزان سختی لنتترمز و میزان اصطکاک آن با سطح دیسکی و کاسه چرخ یک تعادل دوجانبه برقرار کرد.
مواد تشکیل دهنده لنت ترمز: برخی از لنتهایترمز دارای موادی هستند که بر اثر اصطکاک گرما ایجاد میکنند و به راحتی ذوب میشوند این گونه لنتهای ترمز با اینکه عملکرد بسیار خوبی دارند اما از دوام و عمر کوتاهتری برخوردارند. گونه دیگری از لنتهای ترمز نیز از مواد کربنی-سرامیکی تشکیل شدهاند که عمر طولانیتری دارند. ولی متاسفانه در ترمزهای شدید کارایی لازم را نسبت به لنتهای نمونه قبل نشان نمیدهند.
چطور میتوان فهمید لنت ترمز نیاز به تعویض دارد؟
ولی این مسئله بیشتر به عواملی که در بالا ذکر شد بستگی دارد. در مواردی پس از ۲۰ هزار کیلومتر لنتها از بین میروند، در حالی که دیگران میتوان تا ۵۰ هزار کیلومتر نیز از یک لنت استفاده کنند. برای دریافت یک مقیاس و اندازه دقیقتر از زمان لازم برای تعویض لنتهای ترمز، باید با راهنمای خودرو و یا ترمز مشورت کنیم. شاخصههای دیگری نیز برای اندازهگیری مدت زمان لازم برای تعویض لنت ترمز وجود دارند که این عوامل و شاخصها عبارتند از:
• هر زمان که چرخها روغنی میشوند و یا سطح روغن ترمز کاهش مییابد، لنتهای ترمز باید مورد بازبینی قرار بگیرند.
• لنتهای ترمز به وسیله پرچهای ریزی به نگهدارنده لنت ترمز پرچ شدهاند. اگر قطر لنت ترمز خیلی کم شوم، صدای ساییده شدن این پرچها بر روی دیسک یا کاسه چرخ، شنیده میشود. اگر این صدا را که شبیه جیرجیر کردن است را شنیدید، لنتها را باید تعویض کنید.
اگر پدال ترمز را فشار میدهید اما چرخها از حرکت باز نمیایستند، حتما باید کاسه چرخ یا لنتهای ترمز را بررسی کنید، چرا که ممکن است، سطح کاسههای چرخ، از نمد یا لنت سوخته پُرشده باشد و خاصیت خود را برای ترمز گرفتن از دست بدهد. یا اینکه لنتهای ترمز تمام شدهاند و اصطکاکی با سطح کاسه و دیسک برقرار نمیکنند.
در آخر اگر ترمزها فرسوده شدهاند و یا عملکرد خود را از دست دادهاند حتما باید تعویض شوند. اگر صدایی غیر معمول یا جرقه در سیستم ترمز وجود داشته باشد، حتما به تکنسینها و متخصصین تعویض لنت ترمز مراجعه کنید، ضمن اینکه در هر زمان برای حل این مشکل میتوانید به مجموعه استادکار مراجعه کنید. متخصصین خدمات خودرو و تعویض لنت ترمز در استادکار عملیات بازبینی و احیاناً تعویض لنتهای ترمز ماشینِ شما را انجام خواهند داد.
نظرات کاربران را درباره این مقاله بخوانید