۱- مشکل در سنسور اکسیژن
به جرأت میتوان گفت که شایعترین موردی که موجب روشن شدن چراغ چک خودرو میشود وجود مشکل در سنسور اکسیژن است. البته تعمیر سنسور اکسیژن موردی نیست که هزینهی زیادی روی دست شما بگذارد، اما اگر نسبت به تعمیر آن اقدام نکنید اولین عارضهی هزینهآوری که نصیبتان میشود این است که مصرف سوخت خودرویتان تا نزدیک به ۴۰ درصد افزایش مییابد و این به معنای افزایش ۴۰ درصدی هزینههای شما جهت خرید سوخت است.
افزون بر این، خراب بودن سنسور اکسیژن میتواند در طولانی مدت خرابی کاتالیزورها را نیز در پی داشته باشد. می توانید در مورد لنت ترمز و روغن ترمز خودرو اطلاعات بیشتری کسب کنید .
۲- مشکل در مبدل کاتالیستی (کاتالیزور)
مورد دیگری که میتواند موجب روشن شدن چراغ چک خودرو شود وجود مشکل در کاتالیزور خودرو است. متأسفانه بر خلاف مورد قبلی رفع این مشکل هزینهی زیادی میطلبد. ضمناً هر چه مدل خودرو بالاتر باشد هزینهی تعویض کاتالیزور آن نیز بالاتر است.
نقش کاتالیزور در خودرو تبدیل گازهای سمی مانند مونواکسیدکربن به گازهای غیر سمی مانند دی اکسید کربن است.
۳- بسته نبودن درب باک خودرو
بیخطرترین عامل روشن شدن چراغ چک خودرو نسبت به سایر عوامل همین عامل شماره سوم است. برایتان جالب است اگر بدانید که گاه چراغ چک خودرو روشن میشود اگر درب باک یا همان درپوش باک به درستی بسته نشده باشد.
بنابراین بهتر است هر زمان که این چراغ را روشنشده دیدید اولین کاری که انجام دهید چک کردن درب باک خودرو باشد. به خاطر داشته باشید که در صورت شل بودن درب باک و البته سفت کردن آن توسط شما باز هم چند دقیقهای طول میکشد تا چراغ چک خاموش شود و بنابراین نباید انتظار داشته باشید که بلافاصله پس از بستن و سفت کردن درب باک خودرو چراغ چک نیز خاموش شود. در مورد اصول نگهداری کولر خودرو بیشتر بدانید .
۴- مشکل در کوئل و شمعها
هم مشکل در کوئل به تنهایی و البته هم مشکل در کوئل و شمعها با هم هر یک میتوانند عاملی برای روشن شدن چراغ چک ماشین باشند. در واقع اگر کوئل خراب باشد احتمالاً شمعها نیز با مشکل مواجه خواهند شد. اگر نمیدانید که کوئل چه نقشی در خودرو دارد به طور ساده میتوان گفت که کوئل عهدهدار تأمین الکتریسیتهی لازم جهت روشن شدن یا به عبارت بهتر جرقه زدن شمعها است.
۵- مشکل در سنسور هوا
یکی دیگر از مواردی که میتواند در روشن شدن چراغ چک خودرو نقش داشته باشد مشکل در سنسور هوا است. این سنسور با بررسی مقدار هوای ورودی به موتور دیتاهای لازم را برای کامپیوتر خودرو ارسال میکند. بهتر است همواره مراقب این سنسور باشید، خصوصاً اگر در تهرانِ آلوده به سر میبرید.
۶- مشکل در وایر شمع
وایر شمع متصلکنندهی کوئل و شمعها است و همانطور که مشکل در کوئل میتواند موجب روشن شدن چراغ چک خودرو شود مشکل در این قطعه نیز روشن شدن چراغ چک ماشین را در پی خواهد داشت. البته واقعاً میتوان گفت که خرابی وایر شمع در موارد کمی میتواند علت روشنی چراغ چک باشد چرا که واقعاً کمتر رانندهای وجود دارد که شمعها و قطعات آن را آنقدر به حال خود بگذارد که دچار خرابی شوند.
به خاطر داشته باشید که خرابی شمعها و موارد مربوط به آن اگر مدتی دراز به طول بینجامد میتواند موجب خرابی کوئل و از آن بدتر موجب خرابی کاتالیزور نیز شود. درباره ی مشکلات و خرابی ترمز دستی را بیشتر بدانید ،
۷- مشکلات مربوط به سیستم EGR
سیستم EGR یا همان سیستم گردش گازهای اگزوز موجب کاهش سطح گاز اکسید نیتروژن در خروجی خودرو شده و همچنین در افزایش بازدهی موتور خودرو نیز نقش دارد. خرابی این سیستم نیز یکی دیگر از مواردی است که میتوانند روشن شدن چراغ چک ماشین را سبب شوند.
معمولاً این سیستم در قسمت شیر دچار مشکل میشود که عمدتاً برای رفع مشکل یا آن را، یعنی شیر را، تمیز میکنند و یا آن که اقدام به تعویض آن مینمایند. ضمناً این مشکل از آن مشکلاتی است که اگر بروز کند هزینهی زیادی روی دست راننده میگذارد.
دلایل دیگر برای روشن شدن چراغ چک
البته جز موارد بالا میتوان از مواردی دیگر نیز به عنوان دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین نام برد، اما تفاوت این موارد با مواردی که در بالا به آنها اشاره شد در این است که این موارد، یعنی موارد زیر، کمتر موجب روشن شدن چراغ چک میشوند و در اغلب موارد یکی از موارد بالا است که روشنی این چراغ را در پی دارد.
موارد دیگری که میتوانند در روشن شدن چراغ چک خودرو نقش داشت باشند عبارت اند از:
• خرابی ترموستات
• مشکل در انژکتور
• مشکل در باتری
• مشکل در دزدگیر
پیش از آن که بحث در مورد دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین را به اتمام برسانیم ذکر چند نکته لازم است:
• یکی از این نکات، که در بالا نیز به آن اشاره شد، این است که که نخستین کاری که باید پس از مواجه شدن با روشنی چراغ چک انجام دهید این است که درپوش باک را بررسی کنید. اگر شل یا باز بود آن را سفت کرده و ببندید. همچنین به خاطر داشته باشید که بلافاصله پس از بستن درب، چراغ خاموش نمیشود. یعنی حتی اگر روشنی چراغ به سبب شل بودن درب باشد نیز باز چند دقیقه طول میکشد که چراغ خاموش شود.
• مورد دیگر آن که همواره هم روشن شدن چراغ چک خودرو به سبب مشکلی نیست و دیده شده، البته نه خیلی زیاد، که این چراغ بدون وجود مشکلی جدی در خودرو روشن شده است. مثلاً ممکن است تغییر در رطوبت هوا گاه موجب روشن شدن این چراغ شود. در چنین شرایطی روشنی چراغ موقتی بوده و پس از مدتی کوتاه خاموش خواهد شد.
• اما نکتهی آخر و البته مهمترین نکته این است که با مواجه شدن با روشن شدن چراغ چک خودرو نباید آن را سرسری بگیرید، بلکه باید حتماً نسبت به بررسی علل آن اقدام نمایید.
نظرات کاربران را درباره این مقاله بخوانید