باتری اتمی یا باتری اسیدی ؟ عملکرد کدام برای خودرو بهتر است؟
باتری اتمی یا اسیدی؟ برای اینکه بتوانیم پاسخ بهتری به این سوال بدهیم، ابتدا بد نیست توضیحاتی را درباره باتریهای اتمی و باتریهای اسیدی ارائه کنیم. باتریها به لحاظ ساختار با یکدیکر متفاوتند و به دو دسته کلی باتریهای اسیدی و باتریهای اتمی تقسیم می شوند. برخی مواقع برق دزدی در سیستم برقی خودرو باعث خالی شدن باطری خودرو می شود که ممکن است فکر کنید باتری ماشین خراب است .
باتری اتمی یا باتری اسیدی | باتری اسیدی
این دسته از باتریها جزء باتریهایی به شمار می آیند که استفاده از آن ها در ادوار گذشته بیشتر از امروز، مشاهده می شد.
برای تشخیص این که باتری اتومبیل ما اسیدی است یا نه، می توانیم در سطح این باتری، به دنبال شش عدد درب مجزا باشیم؛ در صورت مشاهده این تعداد درب که با گشودن آنها، الکترولیت موجود در باتری مشخص می شود، میتوانیم اطمینان دهیم که این باتری از نوع باتریهای اسیدی است.
پیچهایی روی هر یک از این دربها تعبیه شده است که در بازههای زمانی مختلف باید آنها را باز کنیم و به بررسی دقیق میزان اسید موجود در باتری بپردازیم که باید در حد واسط نقاط Min و Max قرار بگیرد و در صورتی که سطح اسید موجود در باتری، از نقطه Min کمتر شود، لازم است با افزودن آب مقطر به آن، میزان الکترولیت را به محدودهای مناسب برسانیم.
این باتریها دارای چند صفحه سربی هستند و این صفحات به شکل لایه لایه در داخل محلولی از جنس سولفوریک اسید و آب، در کنار هم قرار گرفتهاند. باتریهای مزبور به گونهای هستند که به مرور از سطح کاراییشان کاسته میشود و ضعف در استارت زدن ماشین نشانه بارزی از این است که عمر مفید باتری اسیدی رو به پایان است.
باتری اتمی یا باتری اسیدی | باتری اتمی
باتریهای اتمی را ممکن است با نامهایی نظیر باتریهای سیلد یا باتریهای خشک نیز شناخته باشیم؛ البته اکثریت افراد معتقد هستند که نسبت دادن نام باتری خشک به یک باتری اتمی صحیح نیست.
گرچه این باور درباره باتریهای اتمی وجود دارد که این باتریها اسید یا الکترولیت ندارند، اما باید بگوییم که این باتریها نیز دارای الکترولیت هستند، اما بر خلاف باتریهای اسیدی که به سبب ویژگیهای خاصشان در صورت کم شدن مقدار الکترولیت، نیاز به مراقبت و افزودن آب مقطر دارند، صفحاتی که در داخل باتریهای اتمی به کار رفتهاند، نیاز آنها را به استفاده از آب مقطر از بین میبرند و در نتیجه، این باتریهای اتمی نیازی به نگهداری و مراقبت کمتری دارند.
باید بدانیم که نوعی از باتری اتمی هم وجود دارد که در ساز و کار آن، اسید مشاهده نمیشود، اما این باتریها به سبب کاراییشان از قیمت بسیار بالایی برخوردارند و تولید کنندگان داخلی ما، به تولید و تهیه آن نمیپردازند و در نتیجه این باتریها به بازار عرضه نمیشوند.
جالب است بدانید که مدت زمان عمر و کارایی این باتریها، حتی به مرز ۷ سال هم رسیده است. عدم کاهش عمر مفید باتری اتمی خودرو را میتوانیم با عدم شارژ کردن آنها به صورت مقطعی و با استفاده از آن ها به صورت فصلی، تضمین کنیم.
باتری اتمی خودرو ممکن است از ترکیب کلسیم- سیلور و یا کلسیم- کلسیم بهره ببرد که ترکیب کلسیم- کلسیم، از مرغوبیت بالاتری برخوردار است و برای سفر کردن به نواحی سرد کاربرد دارد و متقابلا، استفاده از آن در مسافرتهایی که به سمت نواحی گرم داریم، توصیهنمی شود.
تفاوت باتری اتمی و باتری اسیدی
باتری اتمی یا باتری اسیدی را باید برتر بدانیم؟ پاسخ این سوال در ادامه آورده شده است:
• جنس صفحههای به کار رفته در باتری اتمی ماشین بر خلاف باتری اسیدی طوری است که نیاز به نگهداری ندارد و لازم نیست به آن آب مقطر بیفزاییم. (پس تفاوت در جنس و نوع صفحات این باتریها است.)
• باتری ماشین اتمی بر خلاف نوع اسیدی آن، از دربهای مختلف تشکیل نشده که باعث دسترسی ما به اسید خودرو شود و این قطعه باتری تنها یک درپوش دارد.
• باتریهای اتمی با توجه به کیفیت و کارایی خود، از قیمت بالاتری نسبت به باتریهای اسیدی برخوردارند و برای خرید آن ها باید مبلغ بیشتری بپزدازیم.
• از کار افتادن و غیر فعال شدن باتریهای اتمی بر خلاف باتریهای اسیدی به شکل ناگهانی و غیر مترقبه اتفاق میافتد. (باتریهای اسیدی به مرور نشانههایی در مورد از کار افتادگی و ضعف را نمودار میکنند.

• چون باتریهای اتمی دارای یک درپوش تشکیل هستند، لذا با مشکلاتی نظیر خارج شدن اسید از داخل باتری و آلودهسازی فضا مواجه نیستند؛ بر خلاف باتریهای اسیدی که دارای شش درب مجزا هستند و امکان ریزش اسید از داخل آنها و در نتیجه کثیف شدن محیط زیاد است.
• عمر مفید باتری های اتمی و مدت زمانی که میتوان آنها را مورد استفاده قرار داد، بسیار بیشتر از باتریهای اسیدی است.
• باتریهای اتمی یا همان باتریهای سیلد را بر خلاف باتریهای اسیدی، در صورت دشارژ شدن میتوان با طی کردن روند سادهتری شارژ نمود و مجددا از آنها استفاده کرد.
• باتریهای اتمی به سبب ویژگیهایشان، توان استارت ماشین را افزایش میدهند. در حقیقت میزان قدرتی که اتوموبیل برای استارت زدن از باتری اتمی دریافت میکند، نسبت به باتری اسیدی بیشتر است.
• باتریهای اتمی بر خلاف باتریهای اسیدی، پس از خریداری نیازی به شارژ کردن ندارند.
• مقاومت و قدرت باتریهای اتمی در برابر شارژ شدن بیش از حالت عادی، زیاد است.
• باتریهای اتمی همچنین قادر هستند به کنترل ذخیره شارژ بپردازند و کمتر شارژ خالی کنند. در ارتباط با این موضوع طریقه شارژ باطری ماشین در خانه را مطالعه کنید .

عمر باتری اتمی چقدر است؟
عمر باتری اتمی میتواند چیزی بین ۵ تا ۱۰ سال باشد و طول عمر آن به شکل مصرف و نگهداری نیز بستگی خواهد داشت.
آیا باتری اتمی قابل تعمیر است؟
برای تعمیر باتری اتمی باید آن را به صورت کامل دشارژ کنید. برای این منظور استفاده از یک لامپ ۱۲ ولت کفایت خواهد کرد. برای شارژ مجدد باتری باید چیزی نزدیک به یک شبانه روز زمان گذاشه و مرتب هم باتری را چک کنید که دمای آن افزایش نیافته باشد. در صورتی که دمای باتری بالا رود، به طور کامل آن را از دست خواهید داد.
سخن پایانی
باتری اتمی یا باتری اسیدی ؟ تمام نکات ذکر شده حاکی از برتری باتریهای اتمی یا سیلد نسبت به باتریهای اسیدی است و به همین سبب است که امروزه جامعه آماری
خریداران باتریهای اتمی با افزایش چشمگیری مواجه است. افراد ترجیح میدهند برای بالا بردن کیفیت و کارایی استفاده از خودروی خود، باتریهای اتمی را برگزینند تا برای عملکرد خودروی آنها مفید باشد.
با توجه به این که تولید کنندگان داخلی هر روز در حال افزایش سطح کیفی تولیدات خود هستند، لذا در باتریهای ساخت وطن، در قیاس با نمونههای خارجی کاستی، محدودیت، ایراد و نقص چندانی مشاهده نمیشود و میتوانیم از این باتریها استفاده نموده و در جهت توسعه تولیدات داخلی، گام برداریم.
نظرات کاربران را درباره این مقاله بخوانید